Den “Integrerende Baggrund” på Færørene

Fra Norditaliens varme frodighed til Færøernes storslåede nøgenhed og skønhed synes afstanden at være uoverkommelig. Men der er noget der trodser afstandene og forskellene i natur og kultur og som skaber en forbindelse mellem en lille by ved Adriaterhavet til en bygt i Atlanterhavet. Det er pædagogikken om børnenes spor.

Den “Integrerende Baggrund” er fra Villamarinas børnehave i Cesenatico båret gennem Danmark videre til Færøerne af pædagog og institutionsleder Hanna Thøgersen. Først til Mylnúhusid  i Klaksvik og nu til den integreret institution ved Krair i Sunde kommune.

Da jeg for første gang, for mange år siden trådte ind i børnehaven Villamarina, var det lige som at træde ind i en åben, levende fortællebog, hvor børn og pædagoger var hovedpersoner og historieskabere.

Sidste torsdag da jeg kom til Krair oplevede jeg den samme stemningen  som i Villamarinas børnehave.  Omgivelserne var meget anderledes, sproget et helt andet men børnene og de voksne udviste den samme forbundethed og det samme engagement i at være optaget af noget fælles betydningsfuldt.

Pædagogiske læreplaner er i Krair  en integreret del af de historier som bliver til i et samarbejde mellem børn og voksne. De pædagogiske processer er synligt beskrevet på store farvede plancher på væggen, som fælles redskab til planlægning, dialog og evaluering.

Pædagogisk dokumentation i Krair

Fra børnenes spor og betydninger arbejder pædagogerne sig frem med rettethed  mod de overordnede temaer i de pædagogiske læreplaner og opbygger konkrete fortællinger sammen med børnene. Undervejs stopper pædagogerne op og reflekterer over hvad børn har udviklet og lært i de aktiviteter og projekter, der er i gang i relation til læreplanstemaerne.

Planlægningsplanche

Den pædagogiske dokumentation af aktiviteter og projekter fungerer som inspiration for børn og som anledning til løbende dialog med forældre, som kan fortsætte  dialogen og historien videre med børnene hjemme.

Den 23 september 2010 har den færøske  radio Kringvarp Føroya i udsendelsen  Góðan morgun Føroyar bragt Gunnar Nolsøes interview om den “Integrerende Baggrund” på Færøerne.

Hør interviewet med Daniela Cecchin og Hanna Thøgersen

Gunnar Nolsøe og radioen hedder Kringvarp Føroya, udsendelsen hedder Góðan morgun Føroyar (god morgen Færøerne)

2 kommentarer

 1. Fyrst til tín Bente! Hjartaliga takk fyri..;) mamma er eisini stolt og ikki minst av , at tú ætlar tær sama veg…tað verður ikki minni fantastiskt!!

  Kære Daniela!
  Tak for din flotte beretning fra dit besøg her!!
  Jeg ser det som anerkendende, jeg ser det implimenteret og jer ser det udviklende….
  Jeg takker for din posetive respons fra din faglige visit her på øerne. Vi er stolte af, at være med til at videreudvikle faglighed i børns fortællinger, der starter med børns betydninger….og vi fortsætter gerne og har det godt med det, i tråd med vores pædagogiske målsætning..hvor det hele starter i pædagogfaglig ledelse…..!!!

  Hanna

 2. Størst tillukku mamma! Hettar er ordiliga flott! 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: