Integration er en proces

Integration er ikke en tilstand men et forhold i en proces.

I overensstemmelse med Ivy Schousboes kooperativ integration definerer den italienske integrationsforsker Andrea Canevaro integration som en åben proces af gensidig tilpasning og forandring. I en pædagogisk sammenhæng betyder gensidigheden eksempelvis, at når et barn begynder i vuggestuen, i børnehaven – eller i skolen og skal tilpasse sig stedets liv og rammer, så skal institutionen og skolen samtidig være åben for at tilpasse sig barnet. Hvis børnehaven eller skolen ikke ændrer sig en lille smule i kraft af det nye barns ankomst er der i følge Canevaro ikke rigtig tale om egentlig integration.

Forholdet mellem barnet som integrationsperson og institutionen som den etablerede sociale kontekst, som barnet skal integreres i kan analyseres ud fra:

  • Hvilke muligheder rummer  institutioner og skoler for en gensidig tilpasningsproces i relation til børn og deres udviklings- og læringsbehov og interesser?
  • Hvordan inddrages barnets subjektperspektiv i de institutionelle strukturer, rammer og  indhold?
  • Giver den pædagogiske struktur barnet mulighed for at blive en del af børnegruppen og deltage aktivt i betydningsfulde fællesskaber?

Det er et grundlæggende pædagogiske og didaktisk spørgsmål, som er vigtige at diskutere både i forbindelse med modtagelse af nye børn i institution, ved skolestart og løbende undervejs.  Integration er ikke noget man “hiver op af skuffen” for at løse et konkret problem med et barn her-og-nu, og så “lægger tilbage i skuffen igen”. Det er en pædagogisk indstilling og mere generelt måde at arbejde med børns individuelle forskelligheder i et fællesskabs perspektiv eller med andre ord er integration en pædagogisk praksis.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: