Dokumentation og evaluering

Børneliv i mapper (2003)

“I Danmark har vi tradition for en meget sproglig kultur, men den kan være meget flygtig. Dokumentation kan være med til at fastholde og videregive den kultur, der bliver skabt i institutionen. Den sproglige videregivelse er meget individbundet og begrænset, fordi det ofte er pædagogens opfattelse alene, der kommer ud. I morgen eller om en måned kan den pædagogiske viden og historie i øvrigt være gået tabt,” siger hun.

For pædagogerne handler dokumentation om at gøre viden og de erfaringer, man får, til et fælles anliggende. Det giver bedre muligheder for at reflektere over praksis.
“Det kan være svært at fortælle, hvad man har lavet med en gruppe børn, et billede eller en planche kan man bedre snakke ud fra. Et videoklip kan afsløre, at man måske ikke er så imødekommende over for børnene, som man går og tror, og dermed være anledning til fælles faglig refleksion,” siger Daniela Cecchin.

For børnene kan dokumentation være med til at fastholde det, de laver sammen med andre, fordi det skaber forbindelser mellem betydninger i børns verden.
“Dokumentation kan også være med til at skabe fællesskabsbetydninger, også for de børn som har svært ved at komme frem og i spil. På den måde får de andre børn måske øje på, at også det barn kan og ved noget og har en betydning for fællesskabet. Selvfølgelig er det her vigtigt at have etikken med. Børn skal gennem dokumentation opleve sig anerkendt, ikke udstillet. Den er en måde at fremhæve det, som er vigtigt for børn, deres interesser og styrker,” siger Daniela Cecchin.
Læs artiklen i Børn & Unge

Reklamer

2 kommentarer

 1. Jeg ser dokumentation som meget betydningsfuldt for børn, forældre og for os pædagoger.
  Dokumentation er en vigtig del af børnenes hverdag og at dokumentationen er visuel , og i børnehøjde. Her ser jeg som pædagog at børnene er i dialog og bliver inspireret af hinanden ud fra billederne/dokumentationen.
  Jeg ser også at børnene er i dialog med forældrene via dokumentationerne og hvor forældrene også bliver inspirerede, og jeg erfarer at de snakker videre når de kommer hjem, ved at børnene kommer i børnehave og er inspireret hjemmefra.
  For personale har dokumentation en stor betydning, og er det med til at få en god kontakt og god dialog til børn og forældre, hvad vi arbejder med i dagligdagen. Jeg ser det som meget vigtigt at vi dokumenterer og synliggør vores pædagogiske arbejde, det er godt at reflektere og diskutere den pædagogiske proces med personale, det giver inspiration til det videre arbejde.
  Hilsen. Giggi

  • mange tak for din kommentar som meget præcist siger noget om betydning af pædagogisk dokumentation i praksis for såvel børn som pædagoger og forældre. Jeg tænker på baggrund af det du skriver, at dokumentationens værdi ligger på flere niveauer. Som dialogisk redskab bevæger dokumentationen sig fra det daglige her-og-nu niveau til et mere overordnet pædagogisk refleksionsniveau. Gennem forankring og erindring indgår pædagogisk viden og erfaringer over tid i opbygning af den pædagogiske institutionskultur og udvikling af den faglige identitet og erkendelse. Den giver mulighed for at sætte sit eget og det fælles arbejde med børnene i et pædagogisk og samfundsmæssigt dannelsesperspektiv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: