Social fantasileg

Legens væsen og legens betydning

Legen karakteriseres ved at være en umiddelbar, spontan og frivillig aktivitet. Til forskel fra andre aktiviteter i barndommen kan legen ikke bestemmes og reguleres ude fra. Det er barnet og kun barnet, den legende, der råder over legen, dens indhold og form. Læs artiklen: Om legens væsen og legens betydning, Daniela Cecchin (2003)

Legens logik er kilde til stor pædagogisk inspiration. Og derfor kan indsigten i legen  anvendes mere alment i relation til flere forskellige menneskelige processer i andre relationelle og institutionelle sammenhænge. Og det er derfor, jeg har valgt Ivy Schousboes legemodel som inspiration til logoet for min hjemmeside.

Børns social fantasileg har i mange år været central i mine studier og i mit arbejde og indgår fortsat i store dele af det, jeg beskæftiger mig med pædagogisk, metodologisk, teoretisk og fagpolitisk. Social fantasilegen er den form for leg hvis væsen og grundstruktur bedst illustrerer kompleksiteten, autenticiteten og meningsfuldhed i processer rettet mod innovation og nyskabelse i sociale fællesskaber.

Et barne- og voksenperspektiv på legen
Pædagogers indsats i forhold til legen har en tendens til være polariseret ved enten “at lege med” eller “ikke at blande sig” med mindre det skønnes umiddelbart nødvendigt. Mellem de to poler af udtalt voksenindblanding og totalt voksenfravær ligger der andre pædagogiske muligheder i dialogen mellem barneperspektivet og voksenperspektivet.

Læs artiklen: Leg i barne- og voksenperspektiv, Daniela Cecchin (2000)

Læs artiklen: Den onde leg, Ivy Schousboe (1997), Psykologisk Laboratorium KUA

Læs specialet: Fantasi-gruppeleg i børnehavebørns hverdagsliv, Ditte Winther-Lindqvist, KUA

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: